Joensuun vedet

Joensuu tarjoaa hyvät puitteet harrastaa vapaa-ajankalastusta.

Kaupungin läpi virtaava Pielisjoki on aivan kaupunginkin kohdalla suosittu kalastuspaikka. Pielisjoki saa alkunsa Suomen neljänneksi suurimmasta järvestä Pielisestä ja laskee Suomen suurimpaan järveen Saimaaseen Joensuussa.

Joensuun kohdalla aukeaa Saimaan suurin selkä, Pyhäselkä.

Pohjois-Karjalan maakunnan alueella on myös muita lukuisia isoja järviä, pienvesiä; jokia ja lampia, jotka mahdollistavat monipuolisen kalastuksen harrastamisen lyhyen ajomatkan päässä kaupungista. Tarvittaessa voimme toimittaa välineitä ja palveluitamme myös lähialueille. Kaupastamme löydät valmisretkiä lähialueille kyyteineen. Jos haluat retken jollekin tietylle päivälle räätälöitynä, niin ota yhteyttä. Järjestämme kalastus-, luonto ja eväsretkiä myös tilauksesta.

Kalastitpa Joensuussa tai muualla maakunnassa, huolehdithan henkilökohtaiset kalastusluvat kuntoon! Useimpiin  paikkoihin voit mennä kalalle hoitamalla kalastuksenhoitomaksun

Erillislupa-alueille tulee lisäksi hankkia erillisalueen lupa (esim. Joensuun koskikalastusalue). 

Pielisjoki

Pielisjoki sijaitsee keskellä Joensuuta, joten sen saavuttaminen Joensuussa oleville on vaivatonta. Kalalle pääsee keskustan alueelta helposti kävellen tai polkupyörällä.

Pielisjoki vapautuu jäistä yleensä toukokuun alkuun mennessä. Samalla alkaa myös vapakalastajan sesonki.
Pielisjoella voi kalastaa kalastuksenhoitomaksulla lukuun ottamatta Joensuun koskia ja Utran koskia, joihin tarvitsee erillisluvan. Lisätietoa koskikalastusluvasta ja Joensuun alueen kalastusvesistä www.joensuunkalastuskunta.fi

Pielisjoesta tavoitelluimmat kalalajit ovat kuha, kirjolohi, ahven ja hauki. Joesta voi saada myös järvilohen tai taimenen, mutta ne ovat pääosin rauhoitettuja. Ajankohtaisen tilanteen rauhoituksista näet kalastuskunnan sivuilta.

Erityisen suosittua on kuhan jigikalastus. Kuhan voi tavoittaa lukuisista paikoista jokisuusta ylöspäin rannalta jigittämällä, mutta veneen tai kanootin käyttö tuo lisää kalastuspaikkoja kalastajan ulottuville.

Kajakilla ja veneestä kalastaminen on mahdollista kalastuksenhoitomaksulla Suvantosillasta alaspäin olevalla jokipätkällä, sekä koskikalastusalueen ylärajasta ylöspäin. Myös koskikalastualueella Ilosaaren alapuolella uistelu kajakilla on mahdollista, kunhan hankkii alueelle koskikalastusluvan.
Kirjolohta joesta kannattaa koittaa joen virtapaikoista. Niitä voi tavoitella vaikkapa rannalta heittelemällä tai kajakista kalastamalla. Haukea ja ahventa esiintyy yleisesti koko joen alueella. Haukea ja ahventa on hyvä tavoitella uistelemalla ja heittokalastamalla.

Pielisjoki on suojaisa kalapaikka, jonne pääsee turvallisesti monenlaisella säällä. Kesänkalastuskausi päättyy heinäkuun loppuun. Joen rauhoitus alkaa 1.8. Rauhoituksella turvataan Saimaan vaelluskalojen nousua jokeen. Syysrauhoitus kestää 31.10. saakka.

Taukopaikkoja joella liikkuvalle löytyy jokisuusta Kuhasalosta, jossa on nuotiopaikkoja. Jokea ylöspäin mentäessä nuotiopaikkoja ja puucee löytyy myös Utran Saaresta

Pyhäselkä

Pielisjoen suusta aukeaa mahtava Pyhäselkä, Saimaan suurin selkävesi. Sen lukuisat syvänteen reunat, matalikot ja karikot tarjoavat kokeneillekin kalamiehille haastetta. Tyypillisimmät saaliskalat ovat kuha, hauki ja ahven. Rasvaeväleikatun lohen alamitta on 60 cm ja rasvaeväleikatun taimenen 50 cm. Rasvaeväleikattu lohi on rauhoitettu 1.6.-31.8. Evälliset lohikalat on rauhoitettu koko vuoden.

Jigikalastus on Pyhäselälläkin suosittua. Erityisesti ahventa ja kuhaa kannattaa pyytää jigittämällä. Hyviä paikkoja löytyy mm jokisuusta, Napaluodolta, Tuiskavan ympäristöstä, Mattisenlahden edustalta ja Pyhäsaaren ympäristöstä. Syvyyskartasta katsomalla voi päätellä myös ihan omia tärppipaikkoja.

Heittokalastuspaikkoina hauelle ja ahvenelle kannattaa kokeilla, hieman vuodenajasta riippuen, heinikkolahtien reunustoja sekä karikkojen laitoja. Kauniina kesäpäivinä isot ahvenet kerääntyvät toisinaan karikoiden laitamille ajamaan pikkukaloja. Kalastajan sattuessa oikeaan aikaan paikalle, voi saaliiksi saada komeita körmyniskoja.

Penkkojen reunat, Pyhäsaarien ympäristö, Liperin saaristo ovat esimerkkejä paikoista, joista hauen pyytäjän kannattaa etsiä saalistaan vaikkapa uistelemalla. Haukea, kuhaa ja ahventa esiintyy kuitenkin koko Pyhäselän alueella, eli niitä voi saada siimanpäähän mistä tahansa.

Pyhäselässä äärellä on muutamia taukopaikkoja. Kuhasalosta löytyy nuotiopaikkoja ja puucee. Reijolan edustalla nuotiopaikka löytyy Isosta Hopeasaaresta. Pyhäsaarilla  viralliset nuotiopaikat löytyvät Pienestä Pyhäsaaresta (myös laavu), Ison Pyhäsaaren Herrainkalliolta sekä eteläisimmästä Perhesaaresta. Suursaaressa satamalaiturin kohdalta löytyy myös nuotiopaikka.

Pyhäselkä on suuren selkänsä vuoksi erityisen herkkä tuulille. Jos sääolosuhteet ovat huonot, on viisaampaa pysytellä mantereella tai kalastella Pielisjoessa.