Maahisen Kuusenkerkkälimonadin tarina

Maahista muiden juomien seurassa Kahvila Eväsretkessä.

Maahisen Kuusenkerkkälimonadi on kehitetty yhteistyössä Kahvila Eväsretkien ja Ilomantsilaisten juomiin perehtyneiden maahisten kanssa.  Maahiset eli maanväki, ovat pieniä ihmisten kaltaisia otuksia, jotka asuvat omassa maanalaisessa maailmassaan. Ne pelkäävät valoa ja voivat siksi ilmaantua maanpäälle vain pimeän aikaan. Maanpäällisessä maailmassa mahiset ovat näkymättömiä, mutta niiden läsnäolon voi metsässä kuulla ja myös nähdä, kun ne heiluttavat varpuja, oksia tai kantavat metsänantimia mukanaan maan alle.

Maahiset ovat yleensä harmittomia, hyväntahtoisia ja ystävällisiä otuksia, jotka mieluiten viihtyvät keskenään ihmisiä vältellen. Ne saattavat houkutella yksinäisen kulkijan omaan maailmaansa ja kestitä tätä mitä maukkaimmilla metsän herkuilla ihan vain hyvyyttään.

Maahisten joukkoon mahtuu kuitenkin kaikenlaisia persoonia, myös ilkeitä yksilöitä, jotka saattavat tehdä ihmisille melko harmittomia pikku kepposia.

Vanhoilta ajoilta tiedetään tapauksia, joissa maahiset ovat pelotelleet ja lopulta ajaneet metsästä pois siellä huonosti käyttäytyneitä ihmisiä. Vielä 2020 luvultakin tiedetään tapaus Kolilta, jossa välinpitämätön retkeilijä leiriytyi maahisten metsään, repi puista tuohia, poltti nuotiota, roskasi ja mekkaloi metsässä. Pimeän tullen maahiset saivat tarpeekseen ja pelottelivat ”kummittelemalla” retkeilijän pois pahanteosta. Tämä pelokas retkeilijä saapui aamun valjetessa kahvilallemme kertomaan kokemuksistaan, tietämättä mitkä otukset häntä metsässä riivasivat. Ja tuskinpa hän tietää sitä tänäkään päivänä, Olkoon se opetuksena hänelle.

Yleensä maahisia kohdanneet ihmiset vaikenevat kohtaamisistaan ja myös siksi maahisista tiedetään hyvin vähän.

Toisinaan maahiset houkuttelevat retkeilijöitä omaan maailmaansa lumoamalla heitä monenlaisilla herkuilla, kuten juomilla. Myös tämän juoman alku on maahisten käsialaa ja juomasta on aistittavissa lumoavia makuja maailmasta, jossa vain ani harva meistä on päässyt käymään.

Maahisen Kuusenkerkkälimonadi tulee nauttia kylmänä ja omalla vastuulla, tietoisena siitä, että voi joutua lumotuksi.

Maahisen limpparia saa tällä hetkellä vain Kahvila Eväsretkistä Kolilta ja Järven Taigan myymälästä Joensuun Kauppahallista. Kahvila Eväsretkien yhteystiedot ja aukioloajat löydät alta.